In haar vorige blog beschreef Kristin de positieve effecten van nitraat dat je bijvoorbeeld uit bietensap binnenkrijgt. Maar hoe werkt dat nu praktisch? En hoe krijg je genoeg naar binnen? Vandaag het vervolg!

Hoeveel bietensap zou je moeten drinken om positieve effecten te bereiken?
Om effect op je bloeddruk te zien lijkt 250-500cc al voldoende te zijn, terwijl er voor prestatie-effecten minimaal 750-1000cc nodig is. Van deze hoeveelheden wordt helaas niet iedereen vrolijk. Zeker niet aangezien bietensap een ‘bijzondere’ smaak heeft. Gelukkig bestaat er inmiddels ook een bietensap-shot waar maar 1-2 flessen van 70cc nodig is.

Een interessant weetje: bladgroenten zijn nog rijker aan nitraat dan bieten! Uit onderzoek blijken deze groenten even goed te werken als het nemen van bietensap. Om een prestatiedosis van bietensap (750-1000cc) te vervangen is een portie van ca 200 gram sla of spinazie nodig – of voor de liefhebber 100 gram rucola. Of een combinatie hiervan natuurlijk!

Maar je kan het ook echt lekker en speciaal maken! Zoals met deze bieten-pizza bijvoorbeeld! Je moet de hele biezza wel zelf opeten om voldoende nitraat binnen te krijgen om prestatie te verbeteren – voor het bloeddruk effect met z’n tweeën delen 🙂

Ingrediënten
Biezzadeeg
100 g ongekookte biet
7 g gist
120 g bloem
2 snufjes zout
1 el olijfolie

Tomatensaus
1/2 el olijfolie
1/2 ui, gesnipperd
1/2 blik tomatenblokjes (200 g)
1/2 klein blikje tomatenpuree (20 g)
1/2 tl oregano
Peper

Beleg
100 g bladspinazie, grofgesneden
75 g courgette, dunne plakjes
15 g rucola
45 g 30+ geitenkaas, geraspt

Bereidingswijze
Biezza
Snij de biet in kleine stukjes en maak dit met een keukenmachine klein. Doe de gist in een kommetje, los dit op in een klein beetje water en mix het met de bieten. Voeg daarna de bloem, het zout en de olijfolie erbij. Zorg dat er geen stukjes biet meer zichtbaar zijn. Dit kan even duren, dus heb geduld! Het deeg moet nog enigszins plakkerig aanvoelen. Maak dan een bal van het deeg en laat het een uur afgedekt rijzen op een warme plek. Maak ondertussen de tomatensaus klaar.

Tomatensaus
Doe de olijfolie en het uitje in een steelpan. Fruit het op laag vuur 2-3 minuten. Voeg de tomaten, tomatenpuree en oregano toe. Breng dit aan de kook en laat dit ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de saus en voeg peper naar smaak toe.

Verwarm de oven alvast voor op 250°C. Na het uur rijzen kan je het biezzadeeg uitrollen. Gebruik hiervoor bloem om het werkblad te bestuiven. Maak de randen van de biezza iets dikker zodat de saus er niet van af kan lopen. Bestrijk de biezza eerst met de saus en beleg het daarna met spinazie, courgette en geitenkaas. Bak de biezza ongeveer 10 minuten in de oven. Kijk regelmatig hoe de biezza eruitziet en haal hem eventueel eerder uit de oven.

Eet smakelijk!