Sportwetenschap is hot! Want let’s face it, we worden er allemaal blij van als onze club of sporter wint. En als de wetenschap kan helpen om die kans groter te maken, dan maak je daar toch gebruik van?

Dat klinkt als een open deur, maar toch blijkt de realiteit niet helemaal zo te zijn. Ondanks dat de aandacht voor en impact van sportwetenschap groeiende zijn, wordt het nog niet overal omarmd. Brink et al. onderzochten waarom sommige voetbalcoaches afzien van het gebruik van sportwetenschap. 75 Nederlandse profcoaches leverden de input en daaruit kwamen de volgende 5 redenen om niet aan sportwetenschap te doen naar voren:

1. Conservatisme binnen de club
2. Gebrek aan geld
3. Gebrek aan voetbalkennis van sportwetenschappers
4. Slechte praktische toepasbaarheid van sportwetenschappelijk onderzoek
5. Gebrek aan tijd

Alle vijf de punten zijn herkenbare punten die ik ook vaak voorbij hoor komen. En deels zijn ze waar, maar (groten)deels ook niet (meer). Laten we onderaan de lijst beginnen.

5. Veel trainers geven aan dat ze geen tijd voor sportwetenschap hebben. Maar zoals mijn moeder altijd zei: “Heb je geen tijd of heeft het geen prioriteit? Je hebt overal tijd voor. Als je er maar genoeg belang aan hecht maak je er tijd voor.” Schijnbaar geven coaches (nog) niet genoeg prioriteit aan sportwetenschap omdat ze het belang er niet altijd van inzien. Dus ligt de bal bij de sportwetenschappers zelf om aan te tonen wat hun toegevoegde waarde is en dat ze de tijd waard zijn.

4. De slechte praktische toepasbaarheid van sportwetenschap staat op plekje vier. In vroegere tijden was dit zeker het geval en ook vandaag de dag is publiceren nog te vaak het einddoel van de wetenschap. Dat daarna die publicaties nooit vertaald worden naar praktische, bruikbare verbeteringen is een gemiste kans. Gelukkig is daar Bureau Invictus…

3. Gebrek aan voetbalkennis van sportwetenschappers staat op nummer drie. Inderdaad, hoe kun je als wetenschapper voetbalcoaches adviseren als je niet snapt wat er omgaat in de sport en de sporters? Daarom werkt Bureau Invictus alleen met experts die zelf fanatiek gesport hebben en begrijpen wat er omgaat in een sport(er).

2. Het op een na meest gehoorde argument is gebrek aan geld. Net als voor reden nummer vijf geldt hier dat het een kwestie is van prioriteiten leggen. Niet alleen tussen wel of niet in sportwetenschap investeren, maar ook tussen welke innovaties je doorvoert. Er valt met kleine investeringen vaak al grote winst te halen. Maar nu worden vaak tonnen uitgegeven aan dure systemen waarmee de looplijnen en conditie van sporters perfect gemonitord kunnen worden terwijl ze tegelijkertijd niet weten wat hun beste voedingspatroon is of ze hun zenuwen niet onder controle kunnen houden tijdens een wedstrijd. Kortom, maak de juiste investeringskeuzes voor het maximale resultaat!

1. Dat brengt ons bij reden nummer een. Conservatisme in de voetbalwereld is wijdverbreid waardoor de wetenschap niet altijd de kans krijgt die het verdient. Trainers vertrouwen vooral op wat ze kennen of wat hun collega’s doen. Daarentegen zie ik ook veel clubs die meteen overtuigd zijn zodra je aan kan tonen dat een investering succesvol is. Bij Invictus vertrouwen we erop dat de invloed van sportwetenschap exponentieel toeneemt als wij doorgaan met zichtbare resultaten neerzetten! Zodat niet alleen de trendsetters als Klopp, Tuchel en Nagelsmann volledig vertrouwen op sportwetenschap, maar dat het Nederlandse voetbal ook gaat volgen!

Kortom, er is nog wat missionariswerk te verrichten, maar volgens mij zijn we op de goede weg. Er komt immers steeds meer aandacht voor sportwetenschap. Kijk bijvoorbeeld naar de populaire stukken van Michiel de Hoog bij De Correspondent, of de NOS reeks ‘De staat van oranje’. Ook Bureau Invictus draagt zijn steentje bij aan het overbruggen van het gat tussen wetenschap en sport. Dit doen we met praktisch bruikbare adviezen en begeleiding. Deze kunnen laagdrempelig zijn en hoeven niet duur of tijdrovend te zijn.

Ben jij op zoek naar die toegevoegde waarde? Neem dan eens contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen betekenen!