Inge van Schouwenburg van Topsport Topics publiceerde een paar weken geleden een interessant artikel over de effecten van motiverende feedback van coaches en aanvoerders. Uit onderzoek blijkt dat spelers positiever zijn over hun eigen kunnen en hierdoor meer intrinsiek gemotiveerd zijn, als ze complimenten en aanmoedigingen ontvangen van hun coach of aanvoerder. Intrinsiek gemotiveerde sporters voelen zich over het algemeen mentaal sterker, leren sneller, presteren beter en gaan langer door met het beoefenen van hun sport dan minder intrinsiek gemotiveerde sporters. Het is daarom van belang om sporters intrinsiek gemotiveerd te houden en er dus voor te zorgen dat ze plezier blijven halen uit het sporten.

Ik vond dit erg mooi om te lezen omdat het precies bij mijn eigen beleving als voetballer en futsaller aansluit. Met een jaar of 25 aan voetbalervaring heb ik door de jaren heen verschillende stijlen van coachen meegemaakt. Negatieve coaching heeft op mijn eigen spel altijd een flink negatief effect gehad. Ik snap namelijk zelf ook wel dat “die bal in de voeten moet” of “dat ik mijn mannetje niet had mogen laten lopen” en dus hakte zo’n opmerking nog eens extra in mijn zelfvertrouwen en motivatie, bovenop het deukje dat ik al opliep door het maken van de fout zelf. Coaching als “lekkere pass Matthijs” of “kan gebeuren, de volgende bal is wel goed” daarentegen, gaf me altijd een enorme boost om te zorgen dat die volgende bal inderdaad goed zou worden.

Omdat deze coaching bij mij beter werkt, heb ik mezelf over de jaren aangeleerd heel bewust anderen ook positief te coachen. In hoeverre dit direct positief effect op motivatie en resultaten heeft is natuurlijk lastig in te schatten, maar feit is wel dat de teams waar ik in speelde vaak sterk gemotiveerd waren en waarbij spelers bereid waren het vuile werk voor elkaar op te knappen en het beste uit elkaar te halen.

Kortom, bij deze een oproep om meer positief te coachen! Niet alleen levert dit betere prestaties op, maar het maakt het ook nog eens gezelliger op het veld!