Wouter is de volgende aanwinst die we mogen presenteren als lid van het team van Bureau Invictus. Hij is een echte duizendpoot. Naast zijn opleiding als fysiotherapeut en bewegingswetenschapper heeft hij ook ervaring opgedaan als docent op zowel HBO als universiteit. Daarnaast geeft hij workshops en coacht hij sporters en teams in verschillende sporten. Dit doet hij allemaal met evenveel fanatisme en aanstekelijk enthousiasme als hij laat zien in de triatlon sport!

Als fysiotherapeut (Hogeschool van Amsterdam), bewegingswetenschapper (MSc aan de VU Amsterdam) en opgeleid docent (VU Amsterdam) heeft Wouter zich gespecialiseerd in de vakgebieden trainings- en voedingsleer. Door beide vakgebieden te combineren doet hij praktijkgericht onderzoek voor sportcoaches en sporters. Deze kennis vertaalt hij naar de praktijk door middel van workshops en individuele begeleiding. Zo geeft hij bijvoorbeeld workshops voor de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond en brengt hij wetenschappelijke kennis over voeding in de sportpraktijk voor de triatlonsport. Daarnaast geeft Wouter onderwijs aan de Hogeschool Inholland in Haarlem bij de opleiding Sportkunde.

Naast de diversiteit aan werkzaamheden is Wouter fanatiek triatleet. Met twee overwinningen op een sprinttriatlon in Nederland, een 28ste plaats op de Alpe d’Huez Long Distance en een promotie naar de Eredivisie met het team De Dolfijn in Amsterdam heeft zijn tweede triatlonseizoen voldaan aan de verwachtingen. De expertise uit zijn werk heeft bijgedragen aan zowel de prestaties van het team als de individuele prestaties. Komend jaar is zijn ambitie gericht op het bovenin meedraaien in de Eredivisie.

We stelden Wouter een aantal vragen:

Waarom doe je mee aan Bureau Invictus?

Ik haal veel plezier uit het samenwerken met andere professionals. Door samen krachten te bundelen kan er naar mijn idee meer bereikt worden dan alleen. Ik vond het een mooie stap om een langdurige samenwerking aan te gaan met collega’s met dezelfde interesses vanuit een ander vakgebied. Hopelijk krijg ik meer inzichten van andere vakgebieden en kan ik op die manier mijn kennis beter in de (sport)praktijk wegzetten.

Wat draag je bij aan Bureau Invictus?

Met een dosis enthousiasme, daadkracht en kennis vanuit de trainingsfysiologie kan ik het team versterken om sporters, coaches of andere professionals een helpende hand te bieden. In de trainingsfysiologie vind ik het interessant om dieper in te gaan hoe sport, trainingsfysiologie en voeding optimaal gecombineerd kunnen worden. Met een achtergrond als docent ben ik scherp op het invullen en vormgeven van presentaties, workshops of andere bijeenkomsten. Ik vind het belangrijk om aandacht te besteden aan een juist gekozen werkvorm om kennis toe te kunnen passen in de praktijk.

Waar is in jouw vakgebied de grootste winst te behalen?

Binnen de trainingsfysiologie is er nog veel winst te behalen op het monitoren van sporters. De technologie zal daar een bijdrage aan (moeten) leveren. Daarnaast is de afstemming met specifieke voeding rondom een specifieke training een manier om een trainingsprikkel te bewerkstelligen. Binnen de coaching mag wat mij betreft de sporter steeds meer centraal komen te staan. Dit aspect kan zeker binnen teamsporten veel positieve effecten opleveren.