Vandaag stellen we onze psycholoog, Berber van den Berg, aan je voor. Berber weet als geen ander hoe je topsporters moet begeleiden. Zij heeft zelf op wereldtop niveau geturnd en heeft daarna de studie tot psycholoog afgerond. Nu helpt ze talenten en topsporters al enkele jaren om mentaal sterker te worden en daardoor het maximale uit zichzelf te halen. Daarom zijn wij uitermate blij dat zij zich heeft aangesloten bij Bureau Invictus en zijn we trots haar aan jullie te presenteren!

Berber van den Berg is als psycholoog afgestudeerd aan de Universiteit van Maastricht (MSc) en daarna studeerde ze sportpsychologie aan de Bangor University in Wales. Dagelijks helpt ze sporters om mentaal nog sterker te worden. Ze begeleidt de voetballers van SC Heerenveen, korfballers van LDODK en talloze individuele sporters van recreatief tot topniveau. Ook is ze onderdeel van het multidisciplinaire ECO­Coach team en geeft ze interactieve workshops voor sportbonden en de politieacademie. Samen met haar vader Tjalling schreef ze het boek ECO-Coachen: A way of life. Haar mindset is: ‘You can do anything you set your mind to’.

Berber bedreef als turnster vijftien jaar topsport, met een Olympische nominatie (2004), een derde plek met het Nederlands Team op de Jeugd Olympische Spelen, NK­-goud en deelname aan verscheidene Wereld­ en Europese Kampioenschappen als belangrijkste prestaties.

We stelden Berber een aantal vragen:

Waarom doe je mee aan Bureau Invictus?

Ik doe mee omdat ik geloof in kruisbestuiving. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Ik krijg er energie van om sporters te prikkelen en hen bewust te maken van alle facetten die topsport met zich meebrengt. Door de krachten van verschillende disciplines te bundelen, brengen we de sporter écht verder.

Wat draag je bij aan Bureau Invictus?

Het is mijn passie om sporters en coaches mentaal sterker te maken. Tijdens mijn carrière, studie en werk heb ik veel kennis op het mentale vlak opgedaan. Daarbij kan ik me als oud topsporter makkelijk verplaatsen in ieder individu.

Waar is in jouw vakgebied de grootste winst te behalen?

De grootste winst zit in het integreren van mentale training in de alledaagse praktijk. Train je met een doel? Zit er spanning in de oefenvorm? Wordt je regelmatig uit de comfortzone gehaald? Hierbij zijn ‘coach de coach’ en het specifiek coachen van de sporter cruciaal.